2017. március 13., hétfő

A liberális köztársasági elnök-jelölt szerint Trump és a Brexit árt Magyarországnak



Robert Tait - A liberális köztársasági elnök-jelölt szerint Trump és a Brexit árt Magyarországnak

Majtényi László szerint a globális események támogatják az Orbán Viktorhoz hasonló  autoriter vezetőket, miközben gyengítik a civil társadalmat

Donald Trump megválasztása és a valószínűsíthető Brexit gyengítették a demokráciát és a civil társadalmat Magyarországon, miközben aktivisták küzdenek a növekvő tekintélyelvűséggel, mondta az ország köztársasági elnök választásának liberális jelöltje.

Majtényi László szerint Trump Fehér Házba történő beköltözésének pszichológiai hatása a magyarországi és más volt kommunista, kelet-európai országok civil csoportjaira károsabban hatott, mint magában az USA-ban, ahol szerinte a demokrácia nyilván elég erős ahhoz, hogy ezt is túlélje.

- Trump győzelme rossz hír a magyar demokraták számára – mondta Majtényi a Guardiannek a hétfői választás előtt, melynek során a képviselők Áder János köztársasági elnök, a jobboldali kormányzópárt tagjának utódlásáról fognak szavazni.

- Szerintem a helyzet sokkal rosszabb az Egyesült Államok lakóinak helyzetéhez képest, mert biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Államok civil társadalma és demokráciája rendkívül erős. De az új amerikai kormányzat fenyegetést jelent a Balti-államok demokráciájára és nem túl jó hír a magyar embereknek sem.

A 66 éves Majtényi szerint a demokratikus erőkre hasonló hatással van Nagy-Britannia várható távozása az EU-ból, amely szerinte megerősíti az autoriter vezetőket, közöttük Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét is, aki élen járt abban, hogy országát „illiberális állammá” változtassa, miközben nyíltan semmibe veszi az EU normákat olyan kérdésekben, mint például a migrációs politika.

Bár a kormány stabil parlamenti többsége a 199 tagú országgyűlésben valószínűtlenné teszi hétfői győzelmét, Majtényi szerint jelöltsége a főként protokolláris posztra „erkölcsi döntés” volt, mely a demokratikus értékek életben tartásának szükségességéből fakadt a növekvő tekintélyelvűség légkörében.

A választásra a nem kormányzati szervezetek és civil csoportosulások ellen várható kormányzati fellépés előtt kerül sor, melyek részére valószínűleg szigorúbb finanszírozási szabályokat fog előírni a napokban elfogadandó új jogi szabályozás.

Ellenfelei Majtényit úgy emlegetik, mint „a Soros-jelöltet”, ami hivatkozás a magyar származású, milliárdos filantrópra, Soros Györgyre, akit Orbán és szövetségesei a hitelét veszített „liberális globalizmust” megtestesítő gyűlölt figurájának festenek le.

Soros Nyílt Társadalom Alapítványa számos magyar nem kormányzati szervezetnek nyújt anyagi támogatást, közöttük a 2003-ban alapított Eötvös Károly Közpolitikai Intézetnek is, melyet Majtényi vezetett, míg el nem vállalta az elnökjelöltséget. Orbán és szövetségesei azzal fenyegetőznek, hogy kiűzik a Soros által finanszírozott csoportokat Magyarországról, mivel szerintük ehhez Trump megválasztása kedvező politikai légkört biztosít.

Majtényi, aki korábban az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és a nemzeti televíziós és rádiós testület elnöke volt, tagadja, hogy Sorost képviseli és a vádat azzal hessegeti el, hogy az „otromba tréfa”.

- A kormánypárti sajtó és egy, a magyar kormányhoz nagyon közel álló üzletember tulajdonában álló média azzal vádol, hogy Sorost képviselem, és többször hallottam, hogy én Soros kormányzója lennék az országban – mondta. – Még azt is mondták rám, hogy „bűnöző” vagyok.

Ezzel szemben Majtényi magát „független értelmiségiként, jogászprofesszorként és ismert közéleti alakként” jellemzi. A Nyílt Társadalom Alapítvány szintén visszautasította azt, hogy Majtényi Soros képviselője lenne.

- Ha Soros György jelöltje lenne, akkor Soros György nyilvános állásfoglalásban támogatná a jelöltségét – mondta Goran Buldioski, az alapítvány európai igazgatója. – Ez csak a nem kormányzati szervezetek elleni gyűlöletkampány. Ami egyben az EU lakmuszpapír-próbája is, mivel ez egyben támadás az európai értékek ellen is.

A fenti kijelentéseket Orbán visszautasította.

Kovács Zoltán, a miniszterelnök szóvivője Majtényit „a Soros-hálózat jellegzetes alakjának” nevezte a Guardiannek adott korábbi interjújában, és közölte, hogy jelöltsége igazolja azon kormányzati állításokat, miszerint a külföldről finanszírozott nem kormányzati szervezetek beavatkoznak a magyar politikába.

Azonban Majtényi a kormány tevékenységét Machiavelli: A fejedelem című művében leírt taktikához hasonlítja.

- Machiavelli egyik nagyon érdekes javaslata az, hogy ha az embernek nincs ellensége, akkor keresni kell egyet, melyet le tud győzni – mondta. – Tavaly a menekültek voltak ez az ellenség, idén pedig valószínűleg Soros György lesz az, és a magyar kormány hatalmas győzelmet fog aratni a Soros-alapítvány és civil társadalom felett. Szerintem ezek a tettek teljességgel erkölcstelenek.

Szerinte az Orbán-kormány által bevezetett változtatások után, melyek a liberálisok szerint gyengítették a bírói függetlenséget és elfojtották a sajtószabadságot, Magyarországot már nem lehet jogállamnak nevezni.

- Nem diktatúra, de autoriter rendszer – mondta. – Magyarországon nincs állami terror. Csak szóbeli. A demokratákat nem zárják börtönbe. Ez a különbség a diktatúra és az autoriter rendszer között.

Az EU-nak nincsenek eszközei arra, hogy megvédjék a magyar demokráciát, mondta Majtényi, de leszögezte, hogy szerinte Magyarország alapvető érdeke, hogy az Unióban maradjon, azért hogy a dolgok javulni tudjanak.

https://www.theguardian.com/world/2017/mar/13/trump-brexit-damaged-democracy-hungary-presidential-candidate-laszlo-majteny

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése