2013. október 4., péntek

Frida Ghitis - Amerika önmagán ejtett sebe zavarba hozta a világot


A szerkesztő megjegyzése: Frida Ghitis a The Miami Herals és a World Politics Review külpolitikai újságírója. Korábbi CNN-producer és tudósító, „A forradalom vége: egy változó világ a televízió korában” című könyv szerzője.

Amerika ellenségei most biztosan kacagnak. Azonban a világ nagy része egyszerűen zavarban van, és elkábult a világ legerősebb államának látványától, amely a saját maga által szőtt bénító hálóba gabalyodott.  
A kormányzati leállás szövetségesei és ellenségei előtt is gyengíti az Egyesült Államokat. Erodálja az amerikai álláspontot és presztízst, miközben csökkenti Amerika hatalmát és befolyását is. A világot egykor inspiráló demokrácia most meghökkenti megfigyelőit.
Mostanság - hogy finoman fogalmazzunk - az amerikaiak nem mondhatják, hogy büszkék a kormányukra.
Jelenleg Amerika partnerei aggódnak, hogy mennyire bízhatnak egy olyan ország elkötelezettségeiben, amely magát a demokrácia és szabadság bástyájának tekinti, nem is említve a hatékonyságot és a hozzáértést.
A mind jobban pártoskodó és működésképtelen kormányzat miatt dühös és frusztrált washingtoni politikusok és amerikai emberek számára a kedden kezdődött leállás belpolitikai csatározásnak tűnik. A világ többi része számára az USA kormányzati intézményeinek leállása azt mutatja, hogy Amerika egyre kisebb, rövidlátóbb és megbízhatatlanabb.
Szélsőjobboldali politikusok egy kis csapata nem tudta megnyeri az egészségügyi ellátás feletti vitát, vagy a szavazást, ezért elhatározták, hogy inkább a kormányzatot állítják le. A rendszer, amely ezt lehetővé tette, vészesen hibás és sürgős javításra szorul.
Ez az önpusztító taktika aláássa Amerika stratégiai érdekeit, miközben az ország riválisai nagy lépéseket tesznek a globális színtéren. Miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök szégyentelenül erősíti pozícióit, miközben Kína tovább erősíti globális befolyását, miközben Amerika hatalmas kihívásokkal néz szembe, az Egyesült Államok elnöke és számtalan vezető tisztviselő egy jelentéktelen ügyre fordítja energiáit.
Az elmúlt napok során - miközben Szíria lángolt, Irán manőverezett, és Európa azon gondolkozott, hogy vajon az Egyesült Államok a világgazdaságot visszalöki-e a recesszióba - az USA kormányzati tisztviselői buzgón készítették a leállás terveit: milyen hivatalok zárjanak be, mely alkalmazottaknak kellene beállítani az automatikus üzenetküldést a leállítás során.
A határidő előtti végső órákban az Egyesült Nemzetek Közgyűlése ülésezett, ahol Obama világvezetőkkel találkozott. Azonban esze valószínűleg a zsaroláson és a várható leálláson járt. Az amerikaiak is zavarodottak és idegesek voltak.
Egy válságokkal teli világban a washingtoni önbizalom-masszázs látványa ellopta a showt. Bravo.
Az amerikai stratégiai megfontolások jelenleg másodlagosak. Az ázsiai országokkal való szorosabb kapcsolatok kialakítására irányuló erőfeszítéseknek, amelyekkel Kína befolyását kívánják csökkenteni, most várniuk kell. Az elnök régóta tervezett ázsiai látogatását félbeszakította ez a szükségtelen válság.
Philip Breedlove tábornok, az Európai Szövetséges Csapatok főparancsnokának egyik szárnysegédje szerint a tábornok a leállás miatt félbe fogja szakítani az utazását. Chuck Hagel védelmi miniszter helyesen mutatott rá, hogy a leállás kétségeket fog ébreszteni a fő szövetségesekben és ronthatja Amerika hitelességét.
Lehetetlen teljesen felmérni, hogy a leállás milyen módokon sérti Amerika érdekeit. Az USA tisztviselői fontos témákban működnek együtt minden téren a nemzetközi szervezetekkel. A partnereik most azt tapasztalják meg, hogy nem bízhatnak bennük. 
Egykoron az Egyesült Államok rendelkezett a világ legtiszteletreméltóbb kormányzati formájával. Washington sosem volt erkölcsileg kristálytiszta, de meglehetősen tisztelte a demokrácia alapelveit, amely miatt más országok népei hasonló rendszer iránt epedeztek, olyan iránt, amelyben a különböző álláspontú emberek megvitatják álláspontjukat, szavaznak és elfogadják a végeredményt. De ki akarná a mai amerikai rendszert lemásolni?
Az előző kormányzati leállás idején, 1995-ben Boszniában voltam. Akkor tudtuk meg a leállás tényét, miközben vártuk a NATO-csapatok megérkezését. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy ilyesmi megtörténhet egy olyan válság közepette. De legalább Clinton elnök és Newt Gingrich, a republikánus házelnök kész volt a megegyezésre. És nem olyan ügyön vitáztak, amelyet a Kongresszus, a bíróságok és a szavazóurnák már háromszor elrendeztek. És akkoriban a gazdaság erős, sokkal rugalmasabb, a helyzetnek jobban ellenállóbb volt.
Napjaink dogmatikus politikusai, akiket választókerületeiben hasonló észjárású zelótáik védelmeznek, munkájukat a lehető legszűkebb értelemben fogják fel. Lehet, hogy Obamának akarnak ártani, lehet, hogy meg akarják zsarolni az elnököt, hogy elálljon egészségügyi programjától. Azonban amit tesznek, az meggyengíti Amerikát és szövetségeseit. Azoknak a más országokban élő embereknek ártanak, akik megpróbálják igazolni, hogy a demokrácia a legjobb rendszer.
A tokiói utazási ügynöktől a brit újságíróig az emberek próbálják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. A tengerentúlról érkezett turisták nem tudják meglátogatni a Szabadság-szobrot. Nemzetközi találkozókat töröltek, kutatások késnek.
Martin Wolf brit újságíró megpróbálta elmagyarázni olvasóinak, hogyan tudja az egyik oldal leállítani a kormány olyan egészségbiztosítási kifizetéseit, amelyek más országokban teljesen természetesek. De végül arra a következtetésre jutott, hogy az egész „őrültségnek tűnik”. Egy indiai újságíró azt írta, hogy sofőrje és tolmácsa röhög az Egyesült Államokon.
- Ennyit a világ óriási szuperhatalmáról - twittelte. - Zárva van.
Az amerikaiak gyengének és letaglózottnak tűnnek.
Tekintsünk el egy pillanatra a leállás 800 ezer szövetségi alkalmazottra és családjaikra gyakorolt hatásától. Felejtkezzünk el azoknak a aggodalmáról, akiket a National Institute of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézet) rákgyógyszerek klinikai tesztjére jelölt ki. Felejtsük el a vállalkozásokat, amelyek kormányzati alkalmazottak részére nyújtott szolgáltatásoktól függnek, vagy a nemzeti parkokat felkereső turistákat. Felejtsük el a szülőket, akik nem tudják hova elhelyezni gyermekeiket a Head Fund által támogatott programok leállása miatt. Tegyük félre egy pillanatra azokat a tovagyűrűző károkat, amelyeket az Egyesült Államokon belül okozott a politikai szélsőségesség ilyen gyakorlata.
Helyette gondoljunk Amerika nemzetközi helyzetére és globális érdekeire gyakorolt hatására. Azok, akik ezt a paródiát összehozták, saját országuknak ártanak. Esetleg talán megállítja őket annak felismerése, hogy Amerika ellenségei élvezik a látványosságot, valószínűleg azonban mégsem lesz így.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése