2013. szeptember 26., csütörtök

Timothy Gaston Ash - Angela Merkel Németországának vezetésével Európa teknősbéka marad



Nos, a németek szóltak, és az Európai Unió továbbra is teknősbéka marad. A jövő májusi európai parlamenti választások után meglátjuk majd, hogy milyen lassú és boldogtalan teremtmény is ez. És az azt követő évtizedben egy nagyobb, ezópusi kérdés fog felmerülni: Le tudja az európai teknősbéka hagyni valahogy az amerikai sast és a kínai sárkányt? Vagy legalább lépést tud tartani velük?

Bár Merkel Mutti (anyuci) győzelmét megünnepelték, az új német kormányt még meg kell alakítani. Egy szövetségi köztársaságban az ilyen koalíciós tárgyalások hagyományosan a teknősbékák párzásának iramában és annak minden fenségességével zajlanak. Ha feltételezzük, hogy az eredmény a szociáldemokratákkal megalakított, úgynevezett „nagykoalíció” lesz, akkor elképzelhető egy kicsiny, ám kívánatos változás Németország eurózóna-politikájában.
Merkel hétfőn azt sugallta, hogy nem fog változtatni az adósságok, a megszorítások és (a szó gazdasági és pszichológiai értelmében is vett) válság miatt bajba jutott dél-Európával kapcsolatos álláspontján. Arra a meggyőző módra hivatkozással, amellyel Németország lecsökkentette a foglalkoztatás költségeit, és helyreállította a versenyképességet, azt mondta:
- Amit mi megtettünk, bárki más megteheti.
A szociáldemokraták egy kicsit jobban tudják, vagy talán kissé nyíltabban fogalmazzák meg, hogy az eurózóna gazdasági felépülése nem ennyire egyszerű. Az adósságterhek egy része egyszerűen elviselhetetlen. A megnövekedett kínálathoz kereslet is szükséges. De mivel a szociáldemokraták lesznek a kisebb koalíciós partner (ha a koalíciót megalakítják), és mivel a szavazóik elsősorban a hazai eredményeik alapján fogják őket megítélni, továbbá mivel a német szavazó nem akar egyetlen további centet sem kifizetni az úgymond gyarló délieknek, ez a változás az eurózóna-politikában szerény lesz.
A legjobb esetben az európai teknősbéka puha alhasi része – az adósság és válság sújtotta dél-Európa – tovább fog vérezni. A legrosszabb esetben pedig – politikai és gazdasági értelemben is – kivérzik. Ahogy az Costas Douzinas megjegyezte kedden a Guardianban, a görög gazdaság 25%-ot zsugorodott, a fiatalok munkanélkülisége 70% körül van, és a GDP-hez viszonyított növekvő államadósság közelíti a 175%-ot. Görögországban elkerülhetetlennek látszik a még nagyobb társadalmi nyomor és politikai szélsőségesség. Máshol, így például Spanyolországban és Írországban, a fájdalmas reformok mintha mutatnának valami lassú, bizonytalan eredményt.
A német választásokon a politikai közép győzött. A jövő május 28-án tartandó európai parlamenti választások során kevésbé valószínű, hogy így fog történni. A protest-pártok minden fajtájú és színű képviselői – a görög fasiszta Arany Hajnaltól az Ukipig [UK Independent Party – brit euroszkeptikus, jobboldali párt], a részben posztkommunista német Baltól (amely, a Szabaddemokrata Párttal szemben, bejutott a Bundestagba) Geert Wilders holland Szabaságpártjáig – fogják megtölteni a brüsszeli parlamenti székeket. Ha így lesz, az Európa Parlament kőhajigáló emberekkel teli üvegházzá válik. Ez a széttagoltság azonban arra fogja kényszeríteni a fősodort – a konzervatív, liberális és szocialista pártok páneurópai szövetségét –, hogy szorosabban működjenek együtt, és hozzanak létre egy hallgatólagos nagykoalíciót a brüsszeli parlamentben, legalább úgy, ahogy a nyilvános nagykoalíció (valószínűleg) létrejön Berlinben.
Ezzel egy időben, Merkel egyre inkább hajlik majd arra – jobban, mint ma –, hogy pragmatikus, kormányközi alkukkal vezesse Európát, akár a 18 államból (Lettország január 1-jén bevezeti az eurót) álló eurózónáról, akár a 28 (most, hogy Horvátország csatlakozott a nagyobb klubhoz) EU-tagállamról van szó. Azonban Merkel baja az, hogy ehhez nincs partnere az EU másik kettő vezető hatalmától.
A francia Francois Hollande az a „kicsi elnök, aki lehetne” – azonban országát hazai gazdasági gondjai és a reformok lassúsága gyengíti. A brit David Cameron – szilárd koalíciós kormányával és a lassan magához térő észak-európai szabadpiac gazdaságával – elméletileg lehetne partner. Gyakorlatilag azonban euroszkeptikus Konzervatív Pártja és saját taktikai balfogásai a brit EU-tagság feltételei „újratárgyalásának” őrült pályájára állították. Egyszóval: Nagy-Britannia lehetne, de nem lesz, Franciaország lenne, de nem képes [ti. partnere lenni Merkelnek.] Így Merkel Európa szingli Muttija lesz. Van néhány megbízható, közepes méretű partnere – mint például Lengyelország –, de ezek önmagukban nem elegendők.
Nos, tehát, íme, a belátható jövő EU-ja: egy hatalmas, kimerült teknős, amelynek páncélján Merkel lovagol, miközben megpróbálja kábult annak fejét átkormányozni és vérző alhasát átcsábítani a sziklás felszínen keresztül. Mielőtt bárki európai a legmélyebb melankóliába zuhanna, érdemes felütni Ezópus könyvének egyik oldalát és így nézni az amerikai sassal és a kínai sárkánnyal folytatott versenyt. Végül is, Ezópus meséjében, a nyúl volt, aki veszített és a teknős, aki nyert.
A német és európai lassított felvételes látványosságot az Egyesült Államokból követem. Azonban tévéképernyőm olyan partizánstílusú politikával van tele, ami szöges ellentéte Németország centrista, megegyezést kereső, koalícióépítő demokráciájával. Miközben Berlin keresztény- és szociáldemokratái mellékes különbözőségeikről tárgyalnak, addig Washingtont úgy elárasztotta a rikoltozó katasztrófapolitika, mintha egy hatalmas „gyáva nyúl”-játékot folytatnának, amelyben a republikánusok azzal fenyegetnek, hogy csak akkor engedik meg az állami adósságplafon emelését, ha a rémes, európai stílusú Obamacare-t eltörlik. Azt beszélik, hogy a kormányzati adminisztráció működésének felfüggesztése is csak napok kérdése. Képzeljük el, ha ez történne az Egyesült Államok hajdani kormányzati tanulójával, és mostani mintapéldányával, Németországgal. Miközben magánszektora visszanyeri legendás dinamizmusának egy részét, az USA továbbra is a birodalmi és gazdasági túlterjeszkedés, valamint az infrastrukturális elhanyagoltság mély bajaival néz szembe.
És az emelkedő Kína? Hszi Csin-pin elnök új kormányzatának kudarca, amely képtelen volt a politikai reformok bármilyen jelét felmutatni, az országot még mélyebb válságba fogja vezetni a következő évtizedben. A Financial Times tudósítója, Jamil Anderlini szerint a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága pártiskolájának egyik professzora kijelentette:
- Most tartottunk egy továbbképzést nagyon befolyásos párttagok egy nagy csoportjának, akik azt kérdezték, hogy szerintünk meddig lesz még hatalmon a párt, és mik a terveink egy összeomlás esetére. Őszintén szólva, ez az a kérdés, amit Kínában mindenki feltesz, de félek, hogy nagyon nehéz megválaszolni.
Röviden: a világ három hatalmas gazdaságának alapvető, de feltűnően más jellegű politikai gondjai vannak. Európa merkeliánus teknősbékája egyhamar nem fog felgyorsulni, de jelenleg egy nagy bukás esélye sem nagy. Elmondható ugyanez a sasról vagy a sárkányról?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése